Självklart så är ett akvarium en trevlig inredningsdetalj. Men ett akvarium är mer än inredning. Det är frågan om levande fiskar som behöver tas om hand som vilket annat husdjur som helst. Det första som man bör tänka på är var man placerar sitt akvarium. Välj en plats där det inte är så mycket solljus, gärna någon mörk plats då detta gör att man undviker till viss del algtillväxt.

Sitt första akvarium

Har man inte haft ett akvarie tidigare så kan det vara en fördel att skaffa sig ett akvarium startpaket. Prata alltid med företaget du köper ditt akvarium vad som du behöver och vad som ingår i ett paket för akvariet. Placeringen är viktigt för fiskarna som kommer att bo där. Det bör vara en lugn plats som det inte springs så mycket förbi. Vid en dörr där man går mycket är inte en bra plats. Den möbel som akvariet ska stå på bör vara stabil då det kommer att väga en hel del då akvariet är fyllt.

Rengör och bygg upp ditt akvarium

Till en början innan du kan sätta i dina fiskar så gäller det att rengöra ditt akvarium. Använd inga rengöringsmedel, varken på in- eller utsida utan varmt vatten med en trasa eller svamp innan du bygger upp ditt akvarie med välj tvättat akvariegrus och stenar. Det kan variera hur mycket grus som läggs i akvariet men ungefär 5 cm kan räcka. Innan du fyller vatten till hälften av akvariet kan du montera pump och doppvärmare. Fyll på med mer stena, rötter och annat som växter att placeras i akvariet. Fyll på med resterande vatten.

Sätt i fiskar i det nya hemmet

Låt det bli så skonsamt som möjligt för dina fiskar. Det kan vara stressande för en fisk att komma till ett nytt akvarie och det gäller att lägga i transportpåsen i akvarievattnet och låt den ligga där i ungefär tio minuter. Öppna upp den påsen och låt akvarievatten rinna in i påsen. genomför samma procedur under en halvtimme för att sedan flytta över fisken fån transportpåsen till sitt nya vatten och hem i akvariet. Regelbunden matning och städning ingår också att ha ett akvarium därhemma.