Att lägga in golvvärme är något många villaägare gärna gör för att värma upp främst badrum eller kök som ett komplement till övriga värmesystem i huset. Golvvärme kan också användas som uppvärmning av hela huset, om rätt förutsättningar finns kan golvvärmen till och med verka energisparande eftersom inomhustemperaturen kan sänkas.

1938905-fussbodenheizung-verlegen-install-under-slab-heating-01

Med rätt förutsättningar menas att huset har rätt inomhustemperatur och att grunden är ordentligt isolerad. Om inte dessa förutsättningar finns så bör du endast använda golvvärme för komforts skull på lämpliga ytor i huset, annars riskerar du istället att drastiskt öka energianvändningen. Vid felinstallation kan även fuktskador i husgrunden orsakas. Numera kan installationen av golvvärmen göras på egen hand under säkra och kontrollerade former, det viktiga är att se till att själva grundförutsättningarna finns. På http://floore.se kan du hitta ett färdigt gör det själv-kit med enkla att följa instruktioner.

Golvvärme är antingen vatten-, luftburen eller så den av består av elslingor i golvet. Elsingor förekommer sällan i nyare hus, medan både elslingor, vatten- eller luftburen golvvärme är vanliga vid renoveringar av befintliga hus och bostadsrätter. Ett vatten eller luftburet system ger dig en större valfrihet, eftersom de lätt kan kombineras med andra energikällor som solfångare, värmepump eller pelletspanna. Vattenburen golvvärme räknas som ett lågtemperaturssystem och bör således kombineras med en värmepump. Mer information om saker att tänka på innan du skaffar golvvärme hittar du på alltombostad.se.

Vid användning av golvvärme bör du sänka temperaturen i ditt hus för att inte energiförbrukningen ska öka. Ju bättre huset är isolerat desto mer kan du sänka inomhustemperaturen utan att komforten bekostas. Nyare hus som redan från början är byggda för att anpassas efter golvvärme är givetvis mer fördelaktigt ur energisynpunkt. Om du ändå vill ha golvvärme i ditt befintliga hus är det bäst att först kontrollera med en fackman att husets isolering håller för uppgiften.