Inredning kan ibland bli mer komplicerat än vi först tänkt oss. Introduktionen av en enskild möbel kan ge rummet en helt annan känsla. Några nya färgglada kuddar kan liva upp hela rummet. Många av dessa fenomen uppstår just på grund av att man förändrat balansen i inredningen. 

En bra tankeställare att använda sig av när man tänker på balansen i inredningen är att försöka hitta en röd tråd. Det kan vara vilka material man använder sig av, vilka stilar man inspirerats av och även vilka färgval man gjort. Att ha den råda tråden i åtanke redan när man först inreder rummet kommer förstås vara väldigt fördelaktigt.

Men det betyder inte att absolut allt måste följa detta. Tvärt om kan en brytning vara något väldigt iögonfallande och intressant om det görs på rätt sätt. Som att ställa in någon med en kontrastfärg mot den annars dominerande färgen i rummet. Eller en inredningsdetalj från en annan stil.

Tänk också på hur mycket blicken dras till de olika objekten i ett rum. Om för mycket i inredningen försöker dra till sig blicken kan det lätt börja uppfattas som rörigt. Ett område där man då kan försöka tona ned inredningen är i belysningen. Ett bra exempel är att titta på en Belid lampa som har en väldigt stilren och elegant design. En bra design kan ibland vara att ge andra objekt utrymme och möjligheten att skina i inredningen.

Balansen i inredningen handlar också om hur man nyttjar tomrum. Att övermöblera ett rum är tyvärr ett allt för vanligt misstag och skapar alltid obalans. Men genom att inte bara tänka på utrymmet man fyller upp, utan även utrymmet mellan objekten kan positivt informera många val i inredningen. Sträva bland annat efter att inte ställa alla möbler upp emot väggen, utan dra ut dem något för att skapa mer tomrum och dynamik.