När du köper en ny bostad flyter det oftast på ganska smärtfritt men ibland går det inte som planerat. Se därför till att hålla koll på din del av avtalet.

Du har som köpare undersökningsplikt, alltså kan du inte klaga på synliga problem efter att du har skrivit på kontraktet. Du behöver därför se till att en besiktning görs om det är ett hus eller radhus. Trots det är säljaren ansvarig för eventuella fel du upptäcker under två års tid efter överlåtelsen.

Ekonomiskt och juridiskt

Se till att du förstår vad din nya bostad faktiskt kostar. Beräkna vad din nya bostad kommer kosta även om du behöver be om hjälp med det. Om du inte har koll riskerar du annars finansiella problem. Skriv sedan aldrig under ett köpekontrakt som du inte förstår fullt ut. Kom även ihåg att ett bud på en fastighet aldrig är bindande även om det är skriftligt. Det enda som är bindande är ett underskrivet köpekontrakt.

När en juridisk tvist uppstår

De främsta områden där köpet kan gå fel är antingen fel i bostaden eller problem med köpekontraktet. Hallqvists advokatbyrå Bostadsjuristerna finns här för dig när något har gått fel med din bostadsaffär. Hör av dig till dem om du har juridiska frågor gällande din nya bostad.