Belysningen är en viktig del av varje rum. Men det är också något vi ibland inte riktigt uppskattar förrän vi märker av dess brister. Att fixa bra belysning behöver inte vara komplicerat men det är bra att veta ett och annat innan man sätter igång. 

Fler ljuspunkter är ofta bättre

Allt för många rum har bristande belysning just eftersom det har för få ljuspunkter. I ett normalstort rum kan man behöva mellan 5-10 ljuspunkter för att verkligen skapa en bra och flexibel belysningsmiljö. Tvingar man en lampa att göra jobbet av flera får man sällan ett bra resultat. Använd gärna flera olika varianter av belysning för att få bättre effekt.

Tänk på ytorna i rummet

Allt vi inreder ett rum med kommer att ha ett samspel med belysningen. Beroende på vilka material man har i ett rum kan de antingen absorbera eller reflektera ljuset. Ju mer ljuset reflekteras desto bättre sprids det runtomkring. Har å andra sidan mycket som absorberar ljus, som mörka textilier, kommer man kanske behöva fler ljuskällor i närheten också.

Använda riktat ljus

Hur vi belyser saker och ting skapar också texturer och djup i rummet. Riktat ljus är en av de mest effektiva verktygen vi har för detta genom att skapa både ljus och skuggor. Rikta gärna ljus mot saker som tavlor och konstverk eller kanske blommor och andra växter för att framhäva dem i inredningen och bli mer iögonfallande när belysningen slås på.

Dra nytta av dimmers

En dimmer kan göra en enskild ljuskälla mer flexibel och därmed mer användbar i inredningen. Denna kan då antingen fungera som en del av allmänbelysningen eller som stämningsbelysning beroende på hur man ökar och sänker styrkan. Tänk dock på att byta från en vanlig strömbrytare till en dimmer är något som en elektriker måste göra.