Vår fokus är inredning och trender. Idag tänkte vi ta ett annat spår, ett spår som många väljer att ta, en eller flera gånger i livet. Nämligen att söka sig till en ny bostad. Sitter du i den sitsen, att du bestämt dig för att flytta till ett nytt boende, lägenhet eller villa, kommer här lite goda tips på vägen.

Att flytta är för de flesta en rolig process. Man har hittat ett nytt vackert hem att flytta till och tankarna brukar direkt slå på hur man vill skapa sitt nya hem efter bästa förutsättningar. Att byta bostad kan för många bli en nystart, ett sätt att rensa ut onödiga prylar i sitt hem och bara ta med sig det nödvändiga, kanske även köpa in en hel del nytt för att få precis den stil man önskar.

Ett tips när du står inför en flytt är att planera, att göra ett tidsschema för packning, flyttstädning, själva flytten av saker samt eventuella nya möbler som ska införskaffas och hinnas levereras i tid för inflyttningen. Det är viktigt att börja i tid för att hinna med allt, gå igenom alla saker och packa smart för att flytten ska ske så smidigt som möjligt.

Nytt hem

  • Rensa

Börja med att gå igenom rum för rum i hemmet och rensa, sortera och packa de saker ni vill spara. Se flytten som en nystart och våga rensa bort onödiga saker ni inte kommer att använda. Står det ett par ljusstakar som du fick i inflyttningspresent för 20 år sedan fortfarande längst bak i skåpet, rensa bort dem i stället. Ge dem till en vän eller sälj på loppis.  Ett annat alternativ kan vara att skänka bort de överflödiga prylarna till välgörenhet.

  • Märk väl

Se även till att märka alla flyttkartonger väl för att lättare ställa dem på rätt plats i det nya hemmet. Skriv köksprodukter på en och badrumshanddukar på en annan. Flytten kommer att gå så mycket smidigare då.

  • Flytta ut allt

När alla saker är packade och klara är det själva flytten kvar. Här är frågan: Flyttfirma eller inte? Har du ett större bohag och du ska flytta en bit kan det vara god idé att boka en flyttfirma som tar hand om flytten. Det gäller då att vara ute i god tid så att ni kan planera in ett datum som passar er båda. Se till att du anlitar en flyttfirma som är branschansluten så att risken för tvister, om något skulle gå sönder, inte behöver ske. Väljer du istället att sköta flytten själv kan det vara bra att kolla med släkt och vänner om de kan hjälpa till att köra alla saker på flyttdagen.

  • Städa ur

När alla saker är packade och klara är det själva flyttstädningen som måste göras. En flyttstädning är mycket mer grundlig än en vanlig städning och de som kontrollerar brukar vara ganska noga. För konkreta tips kan du kolla på denna manual, framtagen av umehem, där de tar upp alla saker som ska gås igenom. Känner du att du inte vill ta tag i städningen finns det många bra företag att anlita som gör flyttstädningen åt dig. I och med RUT-avdraget blir prislappen inte så hög och du kan vara säker på att jobbet utförs korrekt.

  • Ert nya hem

Väl på plats i nya hemmet gäller det att få in alla saker och få ett mysigt hem. Ett tips är att investera i några nya inredningsdetaljer för att få känslan av nytändning. Några säkra kort i inredningen för i vår är att satsa på pasteller, gärna puderrosa och blanda in några inredningsdetaljer i material som mässing. Välj också några element i hemmet där naturen tas in. Blanda in material som fårskinn, råa trädetaljer och betong. Då kommer du garanterat att få känslan av ett hem som andas nytt och fräscht.

Lycka till!