Det första intrycket du får av ett hus kommer från fasaden. Därför är det viktigt att ta hand om den, dels för att ha en snygg fasad men också för att resten av huset ska ta skada av väder och vind. Tak, grunden och fasaden är viktigt för att ditt hus ska hålla länge.

Det är inte bara till för att imponera på grannarna – utan blir en mindre punkt på din checklista när du ska sälja huset. Men en ännu viktigare anledning är att underhåll av fasaden gör att hela husets skick får sig en upprustning. Genom att regelbundet fräscha upp utsidan minskar du risken för att huset ska slitas av väder och vind.

Reparera fasaden

Måla väggenEtt sätt att försäkra dig om att husfasaden hålls i ett snyggt och fräscht skick är att måla om den. Det är ett arbete som du kan göra själv, men då krävs det att du gör vissa förberedelser. För att din husmålning ska utstå alla påfrestningar under en längre tid behöver du se till att du har gjort din hemläxa innan du sätter igång med penseln i handen. Det är exempelvis av avgörande vikt vilken sorts färg du använder. Det är skillnad på färg för inomhus- och utomhusbruk. Ofta skiljer det sig väsentligt mellan olika färger. Se till att den färgen du använder har fått goda recensioner av tidigare användare. Då slipper du göra jobbet på nytt och måla om huset.

Om du känner att du inte har tid eller energi att göra förberedelserna som krävs samt att utföra målningsarbetet kan du lämna jobbet i händerna på en målerifirma. Då ger du instruktioner för hur du vill att slutresultatet ska bli och då låter du professionella målare göra jobbet.

Visserligen blir kostnaden något högre än om du gör jobbet själv men tack vare ROT-avdraget kan du ofta komma relativt billigt undan. Dessutom kan du, så länge du anlitar en seriös aktör, vara säker på att jobbet blir bra gjort.

Om du ändå vill göra det själv, se till att göra ett grundligt jobb. Det kanske tar en vecka istället för en helg, men resultatet håller kanske i tio år istället för fem. Om du har ett tvåvåningshus kommer du att behöva hyra byggställningar eller en skylift för att komma åt överallt. Du hyr säkerligen per dag så se till att utnyttja tiden effektivt.

Innan du börjar måla ska du skrapa bort all lös färg på fasaden. Därefter är det bra att skrubba fasaden med mögeltvätt för att få bort envisa, svarta prickar och för att ge den nya färger ett underliggande skydd som förhindrar fukt från att tränga in i träet. Om du ska byta färg på huset kan du behöva grundmåla två varv innan du byter färg. Det är billigare med grundfärg än själva fasadfärgen, måla hellre ett varv extra med den. För bästa täckning kan du dock bli tvungen att måla två varv med fasadfärgen också, var därmed beredd på att det tar sin tid. Låt färgen torka helt (enligt anvisningarna på burken) innan nästa varv och undvik att måla i stark solsken.