Hösten är den perfekta årstiden för att syssla med lite utomhusfix. Du behöver inte använda din dyrbara sommarsemester och slipper jobba i det varma vädret. 

Uppfarten

Är det äntligen dags att gör om uppfarten? Delen gör mycket för helhetsintrycket av ditt hem. Byt från en tråkig asfalterad eller grusad uppfart och satsa på marksten istället. Det håller bättre, ser snyggare ut och finns i större variationer.

Om du bara vill ha en promenadstig från ingång till uppfarten kan du använda dig av de flesta markstenarna. Ska det vara en körbar uppfart behöver stenarna vara minst 5 centimeter tjocka. Du kan läsa mer om uppfarter och marksten på www.stonefactory.se.

Fixa i trädgården

Det börjar vara dags att plocka in trädgårdsmöblerna. Och då kan man passa på att fixa lite mer i trädgården. Satsa på att göra en sista gräsklippning. Samla ihop löven och sprid ut dem över gräsmattan, såvida grannen tycker det är okej att några löv kanske blåser över på deras gård. Löven är nämligen ett väldigt bra skydd under vintern och ger mycket näring till marken och maskarna som bor i den.

Ta hand om växterna som ska övervintra inomhus. Det börjar bli frostnätter nu och det kan döda känsligare plantor. Du kan också beskära större växter och träd så de kan ta nya tag i sommar och sprida sig bättre. Töm och vintra även dammen och växthuset så de är redo att startas upp till våren igen, det är inte skoj om man är för sent ute och får frostskador på vattenledningar och fontäner.

Passa på att fundera under vintermånaderna på vad du vill förändra och förbättra tills nästa säsong. Kanske vill du lägga några stengångar, använda dig av mer belysning eller göra en liten stenbelagd uteplats i trädgården. Vill du göra en ny rabatt eller sätta en stenmur, nu har du tid att skissa och fundera. Fynda under rean på hösten och vintern och sätt igång på våren med de nya idéerna.

Husmålning

Det går bra att måla huset under hösten, det är lite mindre sol och mindre värme vilket är bättre för färgen. Det kan dock innebära att man måste hyra ställningar och skrapa rent fasaden. Att måla innan vintern ger husfasaden ett bra skydd. Se bara till att göra ordentligt för att få ett långvarigt resultat. Det är oerhört viktigt att ha en fräsch och tålig fasad, det är husets skydd mot väder och vind så se till att det är riktigt målat så att det inte kan bli rötskador och tvätta fasaden någon gång nu och då, särskilt på norrsidan då det lätt blir angripet av svartmögel och ser smutsigt ut.